Полицията в Лас Вегас е арестувала мъж във връзка с убийството на Тупак Шакур. Това се случва 27 години след фаталната стрелба, при която бе смъртоносно ранен един от най-известните рапъри в света.

На 7 септември 1996 г. Шакур бе прострелян четири пъти от неизвестен до момента нападател докато чака на светофар в Лас Вегас. Въоръженият нападател никога не бе заловен.

Дуейн „Keеfe D“ Дейвис е арестуван рано сутринта в петък, а малко по-късно му беше повдигнато и официално обвинение за смъртта на покойния рапър, предаде AP.
 

Тупак Шакур
БТА



Дейвис отдавна е познат отдавна на следователите. Самият той е признавал нееднократно в интервюта и в мемоарите си от 2019 г., „Легендата на Compton Street“, че е бил в кадилака, от който идват смъртоносните изстрели срещу Тупак Шакур. До този момент обаче той сочеше като убиец племенника си Орландо Андерсън, пътувал на задната седалка.

Арестът му става два месеца, след като полицията в Лас Вегас нахлу в дома на съпругата Keеfe D на 17 юли. Oт документите за обиска става ясно, че полицията е търсила предмети, които може да са свързани с неразкритото убийство на рап легендата.

Дуейн Дейвис е член на гангстерска група от 90-те, като по това време става близък приятел с Шон Комбс - Пъф Деди, по известен днес като Пи Диди. Рапърът бе продуцент и най-добър приятел на The Notorious BIG, съперникът на Тупак, който първоначално бе смятан за заподозрян поради публичната им вражда. Биги беше убит шест месеца след Шакур.

60-годишният дне Дуейн „Keеfe D“ Дейвис твърдеше, че племенникът му Орландо Андерсън е физическият убиец на Тупак Шакур. Няколко часа преди стрелбата той бил нападнат от Шакур и антуража му във фоайето на голям хотел преди боксов мач на Майк Тайсън. Андерсън е задържан месец след смъртта на рапъра, но по-късно освободен без да му бъдат повдигнати обвинения. Той е убит на 23 години в гангстерска престрелка, станала две години след смъртта на Тупак.

В петък заместник-окръжният прокурор на щата Невада Марк Ди Джакомо описа Дейвис като „командира на място, който е наредил смъртта на Шакур. „Презумпцията е, че той е отговорен за убийството на Тупак Шакур и ще бъде признат за виновен в убийство с използване на смъртоносно оръжие“, добави той.
BBC