/ iStock/Getty Images
В Япония има над 1000 случая на зараза, включително и около 700 сред пътници на круизния кораб "Даймънд принсес"
Южнокорейските власти съобщиха за нови 248 случая на зараза с новия коронавирус, като общият брой на заразените в страната достигна 7382, предадоха Франс прес и ДПА.
Това отново постави азиатската държава на второ място в класацията на страните с най-много заразени в света, след като вчера вечерта за кратко Италия застана на тази позиция, когато местните власти съобщиха за общ брой на регистрираните заразени там, възлизащ на 7375 души.

Един човек е починал в последните 24 часа в Южна Корея от болестта, причинявана от заразата, като с това смъртните случаи там стават 51.

Най-големият пазар на открито в България преустановява работа заради коронавируса

Повечето от заразените са в югоизточния град Тегу и околната провинция. От новите случаи, 216 са именно там.

Същевременно Германия и Франция изтеглиха своите представители в Северна Корея и затвориха дипломатическите си мисии там, съобщи британският посланик в Северна Корея Колин Крукс, предаде Ройтерс.

Решението е взето заради нарастващото безпокойство в изолираната страна относно разпространението на новия коронавирус. Северна Корея досега не е потвърдила нито един случай на зараза, но бе поставила под карантина чужденците, идващи от всяка страна, регистрирала случаи на зараза. Тази карантина беше 30 дни. Севернокорейските власти затегнаха и граничните проверки.

Ананиев: Случилото се в Плевен не отговаря на издадената от мен заповед

Специален севернокорейски полет на компанията Еър Киоро се смята, че е откарал десетки дипломати и други чужденци от Северна Корея в руския Далечен изток, допълва Асошиейтед прес.

Много от пътниците са били с маски и придружавани от деца. Те са били проверени за температура на международното летище в Пхенян, преди да се качат на самолета. Проверките са извършени от здравни работници в защитно облекло.

Засега не е ясно колко са били пътниците в самолета, отлетял от Пхенян за Владивосток. На сайта на международното летище във Владивосток се вижда, че самолетът на Еър Киоро е кацнал там в 10,49 ч. местно време.

Япония пък се готви тази седмица да промени закон, който ще позволи на премиера Шиндзо Абе да обяви официално извънредно положение заради коронавируса, ако е нужно, предаде Ройтерс.

Критиките срещу Абе за начина, по който управлява кризата с епидемията от коронавируса, нарастват. Това може дори да се окаже най-големият тест за управлението му, откакто той се върна на власт през 2012 г. Абе е критикуван, че първоначално не е предприел засилени мерки, а после е имало резки стъпки като затваряне на училища, което е накарало родителите и работодателите да се чудят как да се справят със ситуацията.

Семейство от Разложко е със съмение за коронавирус

В Япония има над 1000 случая на зараза, включително и около 700 сред пътници на круизния кораб "Даймънд принсес", който беше под карантина миналия месец в японското пристанище Йокохама. 14 души починаха досега, включително 7 пасажери на кораба.

Според критици на Абе, той е действал прекалено бавно, за да намали пътуванията на хора от Китай в Япония. Китай е ключов източник за японския икономически растеж.
Неотдавна допитване до общественото мнение показа, че 50 процента от хората не одобряват действия на Абе във връзка с коронавируса, а 37 процента са на противното мнение.
Властите на Саудитска Арабия пък временно наложиха блокада на богатата на петрол източна провинция Катиф, където са повечето от потвърдените 15 случая на зараза в страната, предаде Ройтерс.

Въведени са строги мерки в Габрово заради заразените с коронавирус (ВИДЕО)

Четирите нови случая на зараза, съобщени днес, включват американец, който е дошъл в Саудитска Арабия след посещения в Италия и Филипините.

Междувременно круизният кораб "Коста Фортуна" се отправи към Сингапур, за да свърши одисеята си утре, както е планирано, след като Малайзия и Тайланд отказаха да го допуснат спре на територията им, предаде Ройтерс. Корабът е италиански, на компанията Коста Крочере.

Тя казва, че на борда му няма никакви предполагаеми случаи на зараза с новия коронавирус. Сред пътниците обаче има италианци.

Коста Крочере обяви, че отменя нов круиз, който трябваше да потегли на 10 март от Сингапур.
 
БТА