/ Thinkstock/Getty Images
Близо 230 000 тона пластмаса се изхвърлят в Средиземно море всяка година. Това число може да се удвои до 2040 г., ако не се предприемат "амбициозни" стъпки, съобщи Международният съюз за опазване на природата (IUCN).

Египет, Италия и Турция са страните, които изпускат най-много пластмаса в морето, главно поради голямото крайбрежно население и огромните количества "лошо управлявани отпадъци", се посочва в доклад на IUCN.

Но на глава от населението Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина и Северна Македония имат най-високите нива на изтичане на пластмасови отпадъци в Средиземно море.

Докладът, наречен "Mare Plasticum: Средиземно море", изчислява, че в Средиземно море вече са се натрупали над един милион тона пластмаса.

Морското дъно на планетата е осеяно с 14 милиона тона микропластмаса

„Около 229 000 тона пластмаса - еквивалентно на над 500 транспортни контейнера - изтичат в Средиземно море всяка година“, се казва в доклада, обвинявайки „лошо управлявани отпадъци“ за 94 процента от общото изтичане на пластмаса.

При сценарий нещата да продължат така, това число ще достигне 500 000 тона годишно до 2040 г., поради което „ще са необходими амбициозни намеси извън настоящите ангажименти за намаляване на потока на пластмаса в морето“.

Mина Епс, директор на морската програма на IUCN, предупреди, че „замърсяването с пластмаса може да причини дългосрочни щети на сухоземните и морските екосистеми и биологичното разнообразие“.

"Морските животни могат да се заплитат или да поглъщат пластмасови отпадъци и в крайна сметка да умрат от изтощение и глад", добави той.

Над 50 000 тона изтичане на пластмаса в Средиземно море би могло да се избегне всяка година, ако управлението на отпадъците се подобри само в топ 100 произвеждащите планините от отпадъци градове, се казва в доклада.

Забраната за пластмасови торбички в района на басейна на Средиземно море допълнително ще намали изтичането на пластмаса в морето с още 50 000 тона годишно.

„Правителствата, частният сектор, изследователските институции и други индустрии и потребители трябва да работят съвместно за препроектиране на процесите и веригите за доставки, да инвестират в иновации и да приемат устойчиви модели на потребление и подобрени практики за управление на отпадъците, за да затворят пластмасовия кран“, каза Антонио Троя, ръководител на Центърът за средиземноморско сътрудничество на IUCN със седалище в Малага, южна Испания.
БГНЕС