2020 година е била рекордно топла в Европа
2020 година е била рекордно топла в Европа / iStock/Getty Images
Температурите се повишават през всички сезони в Европа
2020 година е била най-топлата в Европа, откакто се водят наблюдения, съобщи Ройтерс по данни на европейската спътникова система "Коперник".

Средната годишна температура в Европа през 2020 г. е с поне 0,4 градуса над следващите пет най-топли години, всичките през миналото десетилетие.

Човечеството „ще премести” Земята с 3 милиона години назад

"Температурите се повишават през всички сезони в Европа", каза Фрея Вамборг, старши учен от програмата "Коперник". Температурата през зимата е най-топлата, откакто се води статистика - с 3,4 градуса над типичните средни стойности за Европа за периода 1981-2020. Времето варира най-много през този сезон, затова екстремните температури обикновено се проявяват през него.

Есента на 2020 г. също е най-топлата, но летните горещини не са били толкова интензивни или продължителни, колкото през предишни години с някои изключения в Скандинавия и Франция. В Арктика обаче годината е "зрелищна", по думите на Вамборг. В Сибир пожарите са рекордни през лятото, като ги влошават високите температури и по-малката от средната снежна покривка.

През 2020 година е регистрирана най-високата температура в Арктическия кръг

Средната температура в Арктически Сибир миналата година подобрява рекордите с 4,3 градуса Целзий над средното за 1981 г. - 2020 г.

В света по данни на програмата "Коперник" 2020 г. е една от най-топлите. Те потвърждават информацията на Световната метеорологична организация. Концентрацията на парниковите газове в атмосферата тази година достига рекордни стойности за периода след 2003г. и продължават да се увеличава, показват също данни от спътниковата програма "Коперник".

Концентрацията на въглероден двуокис от 2010 г. се е увеличила с 0,6 процента, а на метан - почти с 0,4 процента.
БТА