Арктика
Арктика / iStock/Getty Images
Температурите в Арктическия кръг вероятно са ударили рекорд за всички времена в събота, достигайки 38 градуса по Целзий във Верхоянск, град в република Якутия, Сибир.

Измерването все още трябва да бъде проверено, но изглежда, че температурата е била с 18 градуса по-висока от средната максимална дневна температура през юни.
 

Горещото лятно време не е рядкост в Арктическия кръг, но през последните месеци се наблюдават необичайно високи температури. Смята се, че Арктика се затопля два пъти по-бързо от средното за света.

Верхоянск, където живеят около 1300 души, се намира точно в Арктическия кръг, в отдалечената част на Сибир. Има екстремен климат с температури, които през януари се понижават до среден максимум от -42 градуса по Целзий, а след това през юни достигат 20 градуса по Целзий.

Но упоритата гореща вълна тази година в Арктическия кръг притесни метеоролозите. През март, април и май службата за изменение на климата „Коперник“ съобщи, че средната температура е била около 10 градуса над нормата.

Климатичната катастрофа се ускорява

По-рано през юни в части от Сибир бяха регистрирани 30 градуса по Целзий, докато през май в село Хатанга в Красноярския край на Русия - разположено в Арктическия кръг на 72 градуса на север - постави нов майски температурен рекорд от 25.4 градуса по Целзий. /БГНЕС
 
БГНЕС