2 българи са задържани в Белгия за обир на частен дом
2 българи са задържани в Белгия за обир на частен дом / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Двама българи са били задържани край белгийския град Тюбиз за кражба от частен дом, съобщава вестник "Дерниер йор". На 5 март съдът ще се запознае с техния случай, като прокуратурата настоява за една година условно лишаване от свобода, предава БТА.

Мъжете, представени само с малките си имена Румен и Драган, са били задържани на 29 ноември миналата година. Те управлявали автомобил с българска регистрация. Местната полиция ги издирвала, след като получила сигнал, че двама души, обрали къща в района, напуснали местопрестъплението с автомобил с български регистрационни номера.

При задържането им двамата разказали история, особено любопитна за вестника. Те заявили, че признават за кражбата, но я предприели, защото самите те станали жертва на обир. Според техния разказ, двамата пристигнали в Белгия за кратко пътуване, за да се видят със своя приятелка в Брюксел. Единият от тях живеел в съседна Германия, а другият - в Сърбия. Общият им бюджет за пътуването бил около 300 евро, затова решили да спят в колата.

На разсъмване установили, че някой им взел парите, докато спят, сетили се, че в автомобила има отвертка и решили да я използват за проникването в близка къща, която да оберат, за да могат да продължат пътя си. Задигнали бижута, пари, цигари и преносим компютър. При задържането им изхвърлили компютъра през прозореца, но бижутата били открити от полицаите в багажа им, скрити в чорапи. По данни на властите, досега двамата нямат криминални регистрации в Белгия. Ако бъдат осъдени за тази кражба условно, при всяко следващо подобно нарушение присъдата им ще бъде ефективна, уточнява изданието.