/ БГНЕС
Руският президент Владимир Путин подписа закон за увеличаване на наказанията за нарушаване на санитарните и епидемиологичните правила, включително правилата за карантина, предаде ТАСС.

Законът, подписан от държавния глава, вече е публикуван. Според него при нарушаване на епидемиологичните правила, довело по непредпазливост до масово заразяване на хора, ще се налага наказание глоба до 1 милион рубли, лишаване от право за заемане на определени длъжности или професии за срок до 3 години, или затвор до 3 години. Ако такова нарушение по непредпазливост причини смърт на друг човек или доведе умишлено до опасност от масово заразяване, глобата ще бъде до 2 милиона рубли, а присъдата може да достигне 5 години. Ако по непредпазливост се достигне до смърт на две и повече лица, извършителят може да получи затвор до7 години.

Освен това Путин подписа и закон, разширяващ правомощията на руското правителство, свързани с коронавирусната пандемия. Това включва и засилени правомощия за обявяване на извънредно положение или режим на повишена готовност на територията на Русия или в част от нея.

Според пояснение към публикувания закон, той цели да уреди отношенията, възникващи при необходимост от бърза реакция на предизвикателствата на новата коронавирусна инфекция. /