Варна ще бъде домакин на най-голямото ветроходно състезание в света
Варна ще бъде домакин на най-голямото ветроходно състезание в света / netinfo

Варна ще бъде домакин на най-голямото ветроходно състезание в света „Tall Ship Race”. За първи път в историята си, регатата ще се проведе в района на Източното Средиземноморие и Черно море. Между 9 май и 7 юни под мотото „Исторически морета” по пътя на Язон и Аргонавтите от Гръцката митология ще плават между 70 и 100 големи ветрохода.

Регатата се състои от три гонки между четири пристанища, с надпревара между първото и второ пристанище, социален круиз между второто и третото и състезание между третото и четвърто пристанище. Пристанищата са в страните съседки Гърция, Турция и България и всяко от тях е със собствен облик и чар. Маршрутът ще премине през Дарданелите, Мраморно море, през Босфора до Черно море и обратно.

Кметът на град Варна - Кирил Йорданов, който ще е домакин на акостиращите кораби, е подготвил подобаващо посрещане на моряците.

Патрон на събитието за Варна е лично премиерът на Република България - Бойко Борисов.

Флотилията ще отплава от Варна на 24 май, за да започне своята втора надпревара. Корабите ще преплават 200 мили до северния вход на Босфора, където състезанието ще завърши късно вечерта на 26 май. Третата гонка ще започне на 1 юни на юг към Лаврион, Гърция. Тя е с дължина около 220 мили. Корабите ще останат заедно до 7 юни, когато ще се разпръснат обратно по родните пристанища.