Шумахер спечели в Монца
Шумахер спечели в Монца / netinfo

Пилотът на Ферари и 7-кратен световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер спечели Гран при на Италия на пистата “Монца” с перфектна стратегия при влизанията в бокса, изпреварвайки Кими Райконен, който бе завоювал полпозишъна за тази надпревара.

Трети се нареди пилотът на БМВ Роберт Кубица, който се озова доста щастливо на подиума, след като двигателят на Фернандо Алонсо гръмна и пилотът на Рено напусна твърде нелепо състезанието, след като до този момент се бореше със зъби и нокти за колкото се може по-предна позиция. Състезанието започна с чудесен старт за Райконен. Финландецът поведе колоната, а зад него се нареди Шуми, който също тръгна тръгна добре. Алонсо изпревари няколко пилота и се придвижи напред до 6-ата позиция, а Фелипе Маса изпревари Ник Хайдфелд в борбата за четвъртото място. При изпреварването на Хайдфелд Алонсо мина напряко извън пистата и трябваше да бъде наказан. Райконен и Шуми започнаха да дават най-добри времена и се откъснаха от останалите пилоти.

В 15-ата обиколка Райконен влезе в бокса за дозареждане и смяна на гуми и така Шуми излезе начело в подреждането с преднина от около 18 секунди пред Алонсо, който продължаваше да води сериозна битка с Дженсън Бътън за 5-тото място, докато Маса все още не можеше да изпревари поляка Роберт Кубица. И след влизането си в бокса след 17-ата обиколка 7-кратния световен шампион продължи да бъде пред Райконен в класирането за Гран при на Италия. След първото влизане на всички в бокса Шуми оглави колоната пред Райконен и Роберт Кубица от БМВ, докато Алонсо влезе с Фелипе Маса заедно в питстопа и излезе на 9-то място.

Пилотът на Макларън Педро Де Ла Роса пък излетя от пистата и отпадна от състезанието още в 20-ата обиколка. Единствено Барикело, Трули Ралф Шумахер и Фисикела бяха избрали чиста стратегия с едно спиране за смяна на гуми и дозареждане с гориво и влязоха в бокса в 29-ата обиколка на надпреварата. След тяхното влизане Алонсо и Маса се наредиха на по предни позиции, като Ферарито бе 4-то, а Реното зад него, като и двете коли се движеха в пакет. Разликата между Шуми и Райконен варираше между 2 и 3,6 секунди и така нещата си останаха до 38-ата обиколка, когато Райконен влезе първи за втория си бокса, а един тур по-късно и Шуми го направи за много кратко време от 6-7 секунди и излезе отново пред “Айсмен” начело в класирането, увеличавайки дори разликата на 4 секунди.

След влизането в питстопа на Алонсо, Маса и Кибица краен победител се оказа пилотът на Рено, който спечели две позиции и излезе на 3-то място, като 3-те автомобила се наредиха един зад друг с разлика от около 0,5 секунда между всеки от тях, но 10 обиколи преди края двигателят на Фернандо Алонсо не издържа и гръмна. Така водачът във временно класиране в шампионата трябваше да напусне състезанието на “Монца” без да спечели нито точка. По същото това време Фелипе Маса излезе от пистата и в предната му дясна гума се появи дефект и бразилеца трябваше да посети за 3-ти път бокса, без това да е влизало в предварителните планове. От всички тези събития най-щастлив се оказа пилотът на БМВ поляка Роберт Кубица, който си върна 3-та позиция, на която беше преди вторите спирания, а Маса изостана в зоната извън точките на 9-то място след Ник Хайдфелд. Така борбата до края на състезанието за тази една точка между германеца и бразилеца бе ожесточена, но класирането не бе променено. Михаел Шумахер финишира като победител на Гран при на Италия на пистата “Монца” със 7 секунди преднина пред бъдещия пилот на Ферари Кими Райконен, който спечели 8 точки за Макларън Мерцедес, а трети остана Роберт Кубица с БМВ. Стратегията с едно спиране в бокса донесе 4-ата позиция за Реното на Джанкарло Фисикела. Така след Гран при на Италия Шуми изостава само с 2 точки от Алонсо във временното класиране 3 състезания преди края на шампионата.