Решават за кандидатурата ни за Световно по гребане на 9 май
Решават за кандидатурата ни за Световно по гребане на 9 май / netinfo
България ще разбере дали кандидатурата й е приета за домакинство на Световното първенство през 2012-та година в Пловдив на 9-ти май по време на Световната купа в Мюнхен. Окончателното решение за държавата домакин пък ще стане ясно на 25-ти юли в Линц, отново по време на кръг от Световната купа, на конгреса на Международната федерация по гребане.

Лично изпълнителният директор на световната централа в този спорт Мат Смит инспектира съоръженията и хотелите в Пловдив. Смит проведе и редица разговори с босовете на родната федерация по гребане – президента Светла Оцетова и вицепрезидента на централата Иван Попов, който е и председател на Организационния комитет по кандидатурата ни.

Сериозно се обмисля необходимостта от допълнителен канал на гребната база в Пловдив, защото интересът към първенствата и съответно участниците са много и не трябва да се пречи на самите състезания по време на загрявката или тренировките на други гребци.

Препоръките на пратеника на Международната федерация по гребане са за подобряване на транспорта СофияПловдив или евентуално по-активно използване на летището в Пловдив. Мат Смит е положително настроен на предложението за 7 коридора на гребния канал вместо 6. Що се отнася до допълнителния канал за тренировки, техническа възможност има, но се правят проучвания и колко ще струва.

„Надявам се, че ще предложим възможно най-добрите условия. До сега се подготвяха документите по кандидатурата. Документите, съоръженията и хотелите бяха разгледани по време на тази инспекция. Документацията ще бъде разгледана по време на заседание на Изпълнителното бюро на международната гребна федерация. Бюджетът беше един от основните аспекти, по който говорихме. Много подробно разгледахме някои неща, които сме планирали. Като цяло е балансиран бюджетът. Ползата е, че ще имаме един обновен канал. Ако получим подкрепа от Общината и финансиране да направим и този допълнителен канал. Много трудно ще е да направим едно голямо първенство без допълнителен канал. Дано крайният резултат да е добър. Голям плюс за нас е успехът на първенството, което направихме пред 1999-та година”, коментира президентът на федерацията ни Светла Оцетова.