Петър Стойчев с убедителна победа в Канада
Петър Стойчев с убедителна победа в Канада / netinfo

Седекратният носител на Световната купа по плувен маратон Петър Стойчев спечели състезанието на 32 километра в езерото Сен Жан в Канада и увеличи преднината си в генералното класиране за Световната купа.

Българинът спечели убедително старта в Канада, като финишира с време 7:39,14 часа и остави далеч след себе си втория Брендън Капел (Австралия) - 7:44,35 и канадеца Саймън Тобин, останал трети с време 7:49,11 часа.

Състезанието се проведе при тежки метеорологични условия - силен вятър, вълнение и температура на водата 18 градуса.С победата си в Канада Стойчев се приближи до осма поредна Световна купа по плувен маратон. Българинът е начело в генералното класиране със 101 точки, а вторият Стефан Гомес от Франция има 72.

Петър Стойчев се поздрави с победата само 40 часа след предишния старт в същото езеро на 10 км, когато остана втори след фотофиниш.Българският плувец е имал колебания дали да стартира в по-дългата дистанция на 32 км, тъй като не се чувствал добре, но заедно с личния му треньор Красимир Туманов преценили да участва.

"Беше много тежко състезание. Не се чувствах добре, имаше умора след старта на 10 км само преди 40 часа. Взехме решение да участваме, защото няма по-добра подготовка за Олимпиадата от стартовете за Световната купа. Надявам се да спечеля и следващия старт в Канада другата неделя и да се доближа до осма поредна Световна купа. За Олимпиадата ще говоря след като се върна от Канада", коментира Петър Стойчев.

Следващият старт за Световната купа е отново в Канада - 37 километра на 2 август в Ла Магог. Петър Стойчев се прибира в България на 4 август, а на следващия ден лети за Пекин за участие на олимпийските игри.