ЛукОйл си върна на Рига
ЛукОйл си върна на Рига / netinfo
Българският шампион ЛукОйл Академик победи с категоричното 93:77 (30:22; 20:17, 25:18, 18:20) отбора на АСК Рига в мач от турнира за Купа УЛЕБ.

Възпитаниците на Желко Лукаич се представиха много по-добре отколкото при гостуването си в първия двубой срещу латвийския тим, когато българските студенти загубиха с 58:77 точки. С този успех ЛукОйл постигна четвърти успех в група Н от шест мача.

Тодор Стойков и компания поведоха още в началото на двубоя, като не изпуснаха водачеството до края на срещата в зала „Универсиада”.

Още след края на първата четвърт ЛукОйл Академик водеше на своя съперник с 12 точки, а на почивката преднината бе увеличена на 15. През третата част студентите допуснаха разликата да бъде намалена до 5 точки (50:45), но дори и в този случай момчетата на Желко Лукаич дадоха да се разбере, че няма да се дадат лесно на АСК Рига и по категоричен начин си върнаха преимуществото и контрола над играта. Въпреки напускането на Тенчо Банев за пет лични нарушения студентите се мобилизираха и направиха отлична серия от 22:7 точки, благодарение и на две тройки на Перо Антич. В крайна сметка последната четвърт започна с преднина от 18 точки за ЛукОйл и заслужено след последната сирена се поздравиха с крайното 93:77 точки.

Най-резултатен в двубоя бе Перо Антич, който записа 22 точки, 14 борби и 9 асистенции. Уили Дийн влезе в статистиката с 21 точки, а капитанът Тодор Стойков завърши с 13 точки и 4 асистенции. За АСК Рига с най-много точки се отличи Айрик Сандърс – 22.

На почивката на двубоя зрителите в зала „Универсиада” станаха свидетели на шоу програма с водещ Богдан Томов. Той трябваше да избере щастливците, които да се включат в играта на Еврофутбол. Петима зрители опитаха късмета си в надпреварата за 10000 лева. Примамливата сума обаче така и не бе спечелена, тъй като останалите след пресявката двама кандидати не успяха да вкарат кош от центъра.

Обявеното тържество, което трябваше да предшества мача, пропадна, заради ангажимент на президента на баскетболния шампион Валентин Златев.