Илия Груев: Българите правят впечатление в Германия
Илия Груев: Българите правят впечатление в Германия / netinfo
Българският треньор на юношите старша възраст на Рот-Вайс Ерфурт Илия Груев заяви в интервю за Гонг разкри, че в представянето на българите в Германия в момента прави впечатление. Специалистът разкри, че е изключително доволен от факта, че още Валери Домовчийски също ще опита да се наложи в Първа Бундеслига и Херта Берлин, където ще играе под наем.

„Радвам се за всеки трансфер на български футболист зад граница. А и Валери е изключително добър футболист. От Херта са имали интерес към Домовчийски преди доста време, но не са вярвали, че Левски ще им го даде. Мисля обаче, че това с преотстъпването е правилният вариант, защото по подобен начин много български играчи могат да се докажат в Германия, пример за това е Чавдар Янков”, сподели Груев за предаването „Гол линия”.

„Пантелич като име е най-изявеният футболист на Херта. Но имат още Мюлер, който е младежки национал и бразилецът Лима. Разполагат с добри футблолисти, но Валери ще трябва да намери своето място. Това, което ще търси в Херта, няма да се различава много по калибър от това , което прави Валери в Шампионската лига. Единственото, което го съветвам е да играе константно и на ниво във всеки мач.”

Колкото до младите Атанас Курдов и Мишо Александров, Илия Груев сподели: „Всички те са млади, това е нова тенденция, дори големите отбори си набелязват млади футболисти, които да не започват веднага в първия отбор, но ще се обиграват, ще бъдат вкарани в схемата. Българските футболисти правят впечатление с техниката, нашите играчи имат качествата, но трябва да имат и дисциплината на немските играчи.”

„Например Благо Георгиев се наложи в Дуисбург, Ст. Ангелов и Митко Рангелов в Енерги, Чавдар Янков в Хановер, както и футболисти, които се подвизават с Втората Бундеслига, която е може би най-силната втора дивизия в света. Такова силно представяне в Германия не е имало от времето на Хубчев и Лечков.”

„Колкото до Александров и Курдов – вторите им отбори играят в други лиги и не мога да ги наблюдавам, но съм сигурен, че в тимовете им се играе много качествен футбол. Базата в Леверкузен например е страхотна, плюс индивидуалната работа в клуба, на която се набляга за разлика от България, както и специалистите, които са в този тим.

Иначе, Херта е един страхотен отбор, що се отнася до традиции, публика, стадион, както и големите спонсори. Амбициите му са високи, макар че в момента има малко отстъпление и не се представя много успешно, предполагам ,че скоро ще стане ясна марката Херта Берлин.”

Илия Груев сподели, че му допада работата с млади играчи в Германия: „С моя отбор от юноши старша възраст сме на осмо място, някои играчи излязоха от възрастовата група и подписаха професионални договори с клуба. В България съм работил с много добри отбори. Философията, която имам за тази игра се основава на офанзивния футбол. Това е и бъдещето да се играе комбинативно и нападателно. Много атрактивни са отборите като Севиля, Реал Мадрид, които играят по този начин.”