Алонсо триумфира на Монца, Хамилтън втори
Алонсо триумфира на Монца, Хамилтън втори / netinfo
Отборът на Макларън Мерцедес триумфира на домашното състезание на Ферари за Голямата награда на Италия. Фернандо Алонсо завърши първи, а неговият основен конкурент за световната титла Люис Хамилтън – втори.

При старта на надпреварата Фелипе Маса изпревари тръгналия от втора позиция Хамилтън, но британецът веднага си върна позицията.

Проблемите на Ферари започнаха още от самото начало. В 11-тата обиколка Маса мистериозно напусна състезанието. Заради проблеми със своя болид той влезе в бокса, но оттам колата му бе направо прибрана в гаража, а бразилецът се прости с надеждите си за световната титла.

Пилотите на Макларън пък продължиха да водят и да увеличават аванса си пред останалите. Въпреки първите си влизания в бокса Алонсо и Хамилтън останаха на първите две места пред придвижилия се на трета позиция Кими Райконен.

В 41-вата обиколка Кими Райконен успя да изпревари Хамилтън и да излезе на второто място. Финландецът изпревари водачът в генералното класиране, когато Хамилтън излизаше от втория си престой в бокса.

Само две обиколки по-късно обаче, британецът си върна позицията с майсторска маневра.

По този начин Фернандо Алонсо завърши на първо място, с което спечели четвъртата си победа от началото на шампионата. Хамилтън със своето второ място запази лидерската си позиция в шампионата, но вече води с едва три токи на съотборника си Алонсо.