/ iStock/Getty Images
САЩ, Великобритания и Канада поздравиха България за изгонването на руските дипломати, обвинени в шпионаж.

В своето изявление посолството на САЩ подчертава успеха на предприетите напоследък действия на българското правителство за защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние, включително съобщението от 24 януари за експулсирането на двама служители в руското посолство за шпионаж и това от 23 януари за повдигнати обвинения за опит за предумишлено убийство срещу трима руски граждани.

"Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, участващи в разследването и в разкриването на нарушения на българското законодателство. България е силен съюзник в НАТО и партньор в рамките на ЕС и има неотменимо право да определя собственото си бъдеще", посочват от посолството и добавят, че обръщат внимание и на появилите се наскоро убедителни сведения за поредица от злонамерени действия от страна на представители на руското правителство на българска територия, които доведоха до експулсирането на трима служители в руското посолство и отнемането на визите на други двама по подозрения в шпионаж в последните четири месеца.


Още двама руски дипломати са извършвали шпионска дейност у нас

"Правителството на България представи доказателства за подпомагани от Русия злонамерени дейности, осъществявани на територията на България в продължение на години. Както българските следователи обясняват в прессъобщение от декември 2019 г., неколцина от руските агенти, отговорни за случая с отравянията в България, са били замесени в други злонамерени дейности в Европа", коментират представителите на САЩ в София.

От Посолството на Великобритания обясняват, че следят с интерес изявленията на българския главен прокурор и информацията, предоставена от Министъра на външните работи на Република България във връзка с допълнителните факти за руския шпионаж на територията на България.

Москва ще предприеме реципрочни мерки спрямо България заради отзоваването на руски дипломати

"Обединеното кралство продължава да подкрепя съществуващата проактивната позиция на България за противодействие на чужди зловредни действия, които подкопават нейния суверенитет. Обединеното кралство подкрепя стъпките, предприети от българските власти, за да отговорят на тази заплаха и да защитят своите граждани, територията и националната си сигурност", посочват още от посолството на Великобритания в София.

България поздравиха и от посолството на Канада.

„Загрижени сме от появилата се информация за нови действия на руския шпионаж в България. Канада подкрепя дипломатическите и правни мерки, обявени от българските власти на 23 и 24 януари, за да отговори и да се защити от външни дейности, които подкопават суверенитета на България и застрашават безопасността и сигурността на българските граждани“, се казва в позицията на канадското посолство, което отговаря не само за България, но и за Румъния и Молдова.

„Персона нон грата“ за двамата руски дипломати, разследвани за шпионаж у нас

Вчера Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама руски граждани, ползващи се с дипломатически имунитет.

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

Външният министър на България заяви, че руските дипломати, обвинени в шпионаж, най-вероятно ще бъдат обявени за "персони нон грата".