/ БГНЕС
За нас е от изключителна важност ускорената интеграция на РСМ в ЕС, каза президентът
За нас е от изключителна важност ускорената интеграция на РСМ в ЕС. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който е на работно посещение в Черна гора. 

"Винаги съм подчертавал, че България е отговорен член на ЕС и като такива ние не можем да останем безразлични към бъдещето и устойчивото развитие на съюза", каза той. 
 
Държавният глава уточни, че целта на изпратеното от него писмо до европейските лидери за еврочленството на РСМ е да помогне на ЕС да разбере по-добре нашите проблеми и да не се отклонява от своите принципи. 

Радев към евролидерите: Влизането на Скопие в ЕС да не става на база лобистка политика

Според него другата важна цел е да се помогне на РСМ по пътя към европейската интеграция, когато виждаме, че тя се отклонява от своя път. 

"Това, за което се преборихме в преговорната рамка, вписването на българите в Конституцията и гарантирането на тяхната равнопоставеност е само предусловие за започване началото на преговорите. Има други важни условия, които са залегнали в нея, а към тях няма развитие.Още нещо важно с това писмо е, да не допуснем проникването в ЕС на идеология на омразата, на идеология на дискриминация на етнически признак, ние като член на ЕС не може да си позволим някой да гради своята съвременна идентичност върху антибългарска основа", каза още той. 

Румен Радев коментира и политическата обстановка в страната.

"Едно демократично управление трябва да се базира върху принципи и ценности, които да работя в интерес на обществото, а не върху страх", заяви той. 

По думите му процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа е основен формат за развитието на диалога в региона.

"Това е важна форма за задълбочаваме на интеграцията на всички държави. А България показа водеща роля в този процес. Нека не забравяме, че като идея, то е на България. От 1996 година досега тя не е отстъпила от своята роля", подчерта Радев. 

Президентът на работно посещение в Черна гора

Той коментира, че предизвикателствата пред региона са много и надхвърлят възможностите на държавите.

Президентство

"Трябва заедно да търсим дългосрочни решения. Ако ние не решим проблема със свързаността, ние няма да можем да се възползваме от всички шансове, които настъпват заедно с кризите, защото всяка една криза поставя и шансове", коментира още той. 

В изказването си на форума президентът Радев напомни, че енергийната криза вследствие на войната на Русия срещу Украйна е засегнала тежко Югоизточна Европа и е превърнала в необходимост обединяването на усилията, както и на ресурсите на отделните държави.

Постигнатото от България от началото на кризата – въведеният в експлоатация интерконектор с Гърция и очакваното завършване на интерконектора със Сърбия до края на т.г., достъпът до терминалите за втечнен газ и газопреносните мрежи на Гърция и Турция, както и инициативата „Solidarity ring” за увеличен пренос на природен газ от Азербайджан към Европа, е реална стъпка към енергийната диверсификация не само за страната ни, а за целия регион. Президентът отбеляза и приноса на страната ни за преодоляването на енергийната криза в съседна РСМ чрез износ на електроенергия, както и за изработването на финансов механизъм от Европейската комисия в подкрепа на държавите от Западните Балкани.

Президентът призова и за ускореното изграждане на транспортните коридори, които свързват отделните държави в Югоизточна Европа и които отдавна очакват своята реализация, като транспортен коридор №8.
 
Голямото значение на разширяването на регионалната дигитална инфраструктура, която пренася „стоката на бъдещето“ - информацията, също беше посочено от президента. Румен Радев подчерта, че е крайно време страните от региона, които имат стратегическо разположение и свързват Европа и Азия, да използват максимално ползите, включително и в областта на информацията.