/ БГНЕС
Подкрепата, която България очаква от своите европейски партньори в борбата срещу нелегалната миграция, не е само финансова. Това каза президентът Румен Радев по време на видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.
 
Държавният глава открои инициативата на България, съвместно с Европол за създаване на целева работна група в страната ни с участието на заинтересовани държави членки и трети партньорски страни с цел бърз обмен на оперативна информация и предприемане на координирани съвместни мерки срещу нелегалната миграция.

Радев и Мишел обсъдиха също и преодоляването на последиците от енергийната криза чрез общи действия в рамките на ЕС за намаляване на цените на енергийните ресурси, както и възможностите за подкрепа за страните членки, запълнили газовите си хранилища с природен газ на цена, значително по-висока от настоящата. 
 
Президентът изрази подкрепата на България за продължаване на инициативата за транзитен коридор за износ на зърно от Украйна за нуждаещите се държави.

Разговорът с Шарл Мишел е в рамките на подготовката на предстоящото заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 23 и 24 март.

Страната ни ще бъде представлявана от българския държавен глава.