"Десет тестови машини за гласуване получи Районната избирателна комисия в града. С тях гражданите ще могат нагледно да упражнят целия процес, чрез който ще дадат вота си в изборите за президент и вицепрезидент, и народни представители на 14 ноември". Това съобщи председателят на РИК Николай Илиев.

Президентът: Има много предизвикателства за тези избори

Той допълни, че устройствата ще преминат през максимален брой населени места в областта, за да „се упражнят“ колкото е възможно повече хора. В следобедните часове на днешния ден всяка една от общините в региона ще получи такава машина.

„С тях съответната администрация, по предварително изготвен и съгласуван с РИК график, ще провежда самостоятелни обучения, като се предвижда в голяма част тях да се включат и представители на Районната комисия.

Едно такова устройство ще остане при нас, като то ще бъде ситуирано на входа на Областна администрация – Велико Търново и на входа на Националната агенция по приходите, отново по график“, обясни още Илиев.

ЦИК: Договорът за складиране на машините за гласуване е изтекъл

Официално тестовото гласуване ще стартира от 28 октомври. Председателят на РИК припомни, че то не е сложен и труден процес. „Единствената разлика, в сравнение с предходните избори, е свързана с това, че избирателите, в началото, когато започнат да упражняват своя вот, трябва да изберат дали ще участват и в двата вида избор или само в единия.

Като е важно да знаят, че след като го решат, няма да могат да променят мнението си. В края на гласуването трябва да изчакат устройството да генерира две разписки в случай, че са участвали и в изборите за парламент, и в тези за президент вицепрезидент“, допълни Илиев като посочи, че печатането на бележките отнема около 2-3 секунди и призова гласоподавателите да са търпеливи. 
Агенция "Фокус"