/ УниКредит Булбанк
Ограничаването на употребата на PVC дебитни карти е част от стратегията на банката за устойчив бизнес
От месец май УниКредит Булбанк ще замени досегашните карти Visa Debit & Visa Gold Debit с карти от ново поколения, произведени от 84% екологични материали (PLA). Инициативата се осъществява с партньорството на Visa за България.

Новите биоразградими дебитни карти са създадени по нова технология, която позволява производството на дебитна карта със здравината и продължителността на живот на познатите ни PVC карти, но 84% от всички материали са екологично чисти, а 100% от сърцевината на PLA картата е произведена от царевични влакна. Благодарение на естествените материали, използвани за направата на PLA картите, те могат напълно да се разграждат, а при горене не отделят токсични изпарения.

Като дигитален лидер знаем, че много от клиентите ни избират картата да е в телефона им, но знаем, и че банката трябва да е там, където и както за всеки отделен клиент е удобно. За тези, които предпочитат картата да е в портфейла им, сме щастливи да предложим карти от екологични материали. Вярваме, че всяко действие в посока ограничаване на употребата на пластмасови изделия е действие с дългосрочен положителен ефект за околната среда. Целият екип на банката сме силно ангажирани с устойчивото управление на бизнеса и в търсенето на иновативни решения. Благодарни сме на партньорите ни и клиентите за съпричастността им към ESG трансформацията. Обединявайки усилията си, заедно ще постигнем по-зелено и устойчиво бъдеще“, коментира Цветанка Минчева, Главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Цветанка Минчева, Главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк
Цветанка Минчева, Главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк УниКредит Булбанк

По данни на УниКредит Булбанк за 2021 година са били издадени и преиздадени малко над 360 000 PVC дебитни карти Visa Debit & Visa Gold Debit. Тези карти ще бъдат заменени от карти от екологичен материал. От новите PLA дебитни карти ще могат да се възползват както нови клиенти на банката, така и клиенти, които биха искали да заменят наличната си стандарта PVC карта. Новите дебитни карти, освен че ще бъдат от еко материал, ще бъдат и с нов иновативен дизайн и вертикално изображение на визията.