Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова
Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова / БГНЕС, архив
Предложение за таван на кешовите плащания не мина в бюджетната комисия
94255
Предложение за таван на кешовите плащания не мина в бюджетната комисия
  • Предложение за таван на кешовите плащания не мина в бюджетната комисия
Таванът на кешовите плащания засега остава 10 000 лв. Това се случва след като през бюджетната комисия в парламента не успя да мине предложението на ГЕРБ той да падне на 5000 лева.

Първоначалното предложението на ГЕРБ беше кешовите плащания да бъдат ограничени до 1000 лева. То обаче срещна критики, заради което управляващите се отказаха.
И направиха завой – предложиха таванът на кешовите плащания да падне на 5000 лева.
 
Председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова обясни как са се спрели на новия вариант: "Предложихме 5000 лева, което за нас е балансът да има подобна мярка и тя да носи своите положителни страни за приходите на бюджета и това да не се затрудни стопанският оборот".

В крайна сметка обаче предложението не успя да мине през бюджетната комисия в парламента.

"На комисия не чух нито един смислен пример, даже никакъв пример не чух от колегите от останалите парламентарни групи, които не го гласуваха и остана 10 000 лева... Не чух един смислен пример каква е сделката, покупката, която вие ще направите като физическо лице над 5000 лева и тя ще ви затрудни. Тоест тяхното гласуване според мен беше малко емоционално, защото не искам да давам квалификации, че защитават сивия сектор", каза тя.

Предстои темата да бъде окончателно обсъдена в пленарната зала.