Бриго Аспарухов: БСП загуби монопола в ляво, дано след роенето има обединение
Бриго Аспарухов: БСП загуби монопола в ляво, дано след роенето има обединение / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Бриго Аспарухов: БСП загуби монопола в ляво, дано след роенето има обединение
75389
Бриго Аспарухов: БСП загуби монопола в ляво, дано след роенето има обединение
  • Бриго Аспарухов: БСП загуби монопола в ляво, дано след роенето има обединение

БСП загуби монопола в ляво и е поставена пред сериозни изпитания - в партията предстоят тежки анализи, коментира в интервю за Дарик Бриго Аспарухов. Той се надява столетницата да не последва съдбата на СДС и ако има роене в ляво, то да бъде последвано от обединение.

Според Бриго Аспарухов избирателите очакват съгласие между политическите сили и затова на страната е необходима широка коалиция, която да се обедини около решаването на основния проблем за българите - бедността.
Общите резултати не трябва да ни изненадват - избирателят е разочарован като цяло от политическата класа и от прехода, коментира Аспарухов. Той не бил изненадан и от резултата на БСП, защото левите партии в Европа също били поставени пред сериозни трудности.

„Не съм склонен да се хвърля вината върху Сергей Станишев. На БСП трябва да й е пределно ясно, че от тук нататък пътят е много труден - не е достатъчно да има само нови лица, нужно е да има верни изводи, какво иска избирателят", коментира още Бриго Аспарухов. Според него бил нужен и един по-широк анализ на резултатите от вота, защото успехът на ДПС се дължал не само на познатите методи, но роля играел и демографският срив в страната, който не бива да се подценява.

Много ще бъде горчиво, ако се случи разцепление в ляво, смята Аспарухов. „Старата десница мина своя път на изпитание и започна събуждане там. Това е призивът - в политиката и в БСП да се появят млади хора със свежи идеи, които не са обременени. Виждате, че в БСП има хора, които вече доста време пребивават във висшите етажи на партийната власт и не се приемат еднозначно", допълни той.

Аспарухов не вижда нищо лошо в появата на нови играчи в ляво - АБВ и „Движение 21" на Татяна Дончева. „За мен продължава да съществува оптимистичното виждане, че в ляво ще има роене, но то ще бъде здравословно", коментира той. Повод за оптимизма му давали заявките на самите водачи на тези формации, че принадлежат на лявото пространство и ще се стремят към диалог с БСП. „Това им прави чест, защото знаем, че в десницата имаше много сърдити хора, които не прощават и досега на избирателите", подчерта Бриго Аспарухов.

Избирателят иска политическите лидери да седнат на една маса - отдавна защитавам тезата, че на България й предстои вече управление със широка коалиция, коментира още политикът.

Народът те праща в опозиция, но и като опозиция трябва да бъдеш конструктивен, подчерта Аспарухов по повод мястото на БСП в новия парламент.

„Чувам, че ГЕРБ започват консултации с всички партии в НС, на първо място с БСП - това е добре. БСП пък предварително заяви червени линии, от които няма да отстъпи главно в социалната сфера. Това не са непреодолими различия и в диалога може да се роди истината", каза Бриго Аспарухов и подчерта, че тясно партийните пристрастия трябва да се поставят зад вратата и на такива разговори трябва да се влезе с открит поглед.