Няма опасност за жителите на Кърпелево и Сливница. Няма пострадали хора
Огромен пожар бушува край Струмяни в Благоевградско. Огънят, западно от река Струма, Малешевска планина, е възникнал към 12:30 часа между селата Микрево и Каменица. Със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет на Община Струмяни Фиданка Котева от днес до 6 август на територията на общината е обявено бедствено положение, съобщиха от общинската администрация.

Със заповедта се обявява бедствено положение и се въвежда в изпълнение Плана за защита при бедствия на Община Струмяни. За овладяване на бедствието щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствия преминава на непрекъснат режим на работа. Информация за обстановката и неотложните аварийно – възстановителни работи следва да се предоставят през два часа.

С цел предотвратяване на по-нататъшни щети е необходимо да се предприемат спешни мерки в максимално кратък срок за привличане на максимален брой екипи и сили на единната спасителна система, както и да бъде поискана помощ на национално ниво чрез национален оперативен център на ГДПБЗН-МВР, се посочва още в заповедта. В нея е посочено още създаване на взаимодействие между екипите на различните служби, като се изисква и съдействие от електроразпределителното дружество при необходимост от изключване на електрозахранването и последващото му възстановяване в района. 

Със заповедта се въвеждат и временни ограничения, с които се забранява влизането, пребиваването и движението на моторни превозни средства в района на бедствието, освен тези на екипите от единната спасителна система и за продоволствено снабдяване на населението.

30 военнослужещи от Сухопътните войски се включват в гасенето на огъня. Евакуирани са жителите на Цапарево и Кърпелево. Над 100 души са евакуираните. Предоставени са им условия да пренощуват в община Сандански.

БГНЕС


Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев заяви, че в момента има две верижни машини, едната от които се качва към село Цапарево, към момента въпросният пожар не се движи към населено място, а на юг. Целта е да се запази пътят между село Микрево и Цапарево. Няма опасност за жителите на Кърпелево и Сливница. Няма пострадали хора, каза Кангалджиев. По думите му обстановката е спокойна. Има ситуирани военни в района на село Кърпелево. 

Пожарът е тръгнал от землището на Сливница, след това е излязъл много силен вятър, който го е насочил към село Кърпелево. На места се забелязва върхово горене. 

От системата BG-ALERT издадоха предупреждение за евакуация на село Кърпелево. Съобщението е получено на територията на Кресна и Струмяни. 

БТА

Жителите на село Кърпелево да се евакуират. Причината е възникналият голям пожар в района. Следвайте указанията на компетентите органи!, пише в съобщението.

Пожарникари от София, Дупница, Благоевград, Сандански и Петрич се включват в гасенето на големия пожар. Това каза заместник областният управител на Благоевград Елхан Кълков.

БГНЕС

Двата френски самолета зареждат вода от язовир "Доспат". Заместник областният управител обясни, че се прави организация да се пресече пожарът в района над ВЕЦ над селата.

Той уточни, че горят над 200 декара борова гора. "Уведомихме близките села чрез системата BG Alert, за да имат предвид, ако пожарът навлезе в населените места", коментира Кълков. 

БГНЕС

Димът се вижда от Благоевград. Духа силен южен вятър. Пожарът върви към границата с Република Северна Македония. Подготвя се евакуация на селата Микрево, Каменица и по-високо разположеното Цапареве.

Борбата с пожара на границата ни с Гърция продължава

Засега са изпратени два екипа огнеборци, но положението е сериозно и се обмисля искане на помощ от въздуха. Наземно гасене не може да се извършва. Двата френски самолета, които участват в борбата с огъня в района на планината Славянка на границата с Гърция, са пренасочени към Струмяни.

БГНЕС

Няколко хиляди декара е обхванал пожарът в Малешевска планина, който избухна в района на с. Микрево“, каза пред журналисти кметът на Струмяни Емил Илиев. По думите му пожарът е достигнал пътя за граничния пункт със Северна Македония „Клепало“ преди Цапарево на около три километра. По права линия разстоянието е по-малко. 

На място са и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Александър Джартов, както и директорът на пожарната служба в Благоевград комисар Валентин Василев. 

По думите на кмета на община Струмяни ситуацията е сериозна, тъй като в района духа силен вятър, който сменя посоката си. На въпрос ще се наложи ли евакуация на жителите на близките населени места, Емил Илиев каза, че системата BG ALERT е активирана по-рано днес, хората са подготвени и е създадена организация за евентуална евакуация.

БГНЕС


Група от 15 военнослужещи с ръководител лейтенант Велик Кльонтов от 3-ти механизиран батальон на 3-то бригадно командване – Благоевград се включиха в гасенето на големия горски пожар в планината Малешево край село Кърпелево, Община Струмяни.

БГНЕС


По-рано днес за гасене на пожара край село Кърпелево бяха пренасочени и 15-те военнослужещи, които участваха в погасяването на големия пожар в планината Славянка на българо-гръцката граница с ръководител лейтенант Костадин Ковачев. Те ще действат в помощ на пожарникарите, горските служители и местните власти за потушаване на огъня.

БГНЕС

Наземно гасене не може да се извършва, затова двата френски самолета, чийто капацитет за вода е по-голям от нашите военни вертолети, ще бъдат пренасочени.

БГНЕС

БГНЕС

По-рано експлозии в района на планината Славянка на границата с Гърция, където от дни гори пожар, прекратиха гасителните действия.

БГНЕС

БГНЕС

В района има голямо минно поле и заради взривове работата на огнеборците бе преустановена и от двете страни на границата.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС/БТА