/ istock
Няма желаещи да бъдат настанени в хотели, водени са разговори с всички, чиито къщи изгоряха при пожара в Боляровско. Приключва оборудването на поставените общо 18 фургона за живеене в селата Воден и Крайново. Това каза пред журналисти областният управител на Ямбол Николай Костадинов.

В момента се монтират климатици във фургоните за временно настаняване, включват се към мрежата доставените електроуреди – перални, бойлери, готварски печки, телевизори. Някои от хората вече са настанени във фургоните, но по-голямата част живеят в момента при свои роднини и близки, посочи той.

В най-кратки срокове ще бъде изплатен и вторият транш помощи от държавата за потърпевшите от пожарите в Боляровско. Изплатена е първата помощ от 1578 лева, предстои засегнатите домакинства да получат още 2500 лева, каза областният управител на Ямбол.

След огнения ад във Воден: Разруха, сълзи, пустош и погубени животи (СНИМКИ/ВИДЕО)

„В момента се оформят документите за изплащането на вторите средства от Агенция „Социално подпомагане“. В най-кратки срокове ще бъдат изплатени и те, както първите средства. Необходимо е общинската администрация да окомплектова документите и да се пристъпи към изплащането“, посочи Костадинов.

Припомняме, че на 16 юли от землището на с. Горска поляна тръгна пожар, който по-късно се разпространи към селата Воден и Крайново, причинявайки големи щети и изгарянето на десетки къщи. Обявено бе частично бедствено положение. Наложи се евакуацията на жителите на село Воден. През следващите дни в гасенето се включиха екипи на пожарната, жандармерията, горски служители, турски пожарникари, тежка техника. От въздуха помагаха четири хеликоптера и два самолета. 

Държавата достави контейнери за временно настаняване на останалите без жилища. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
Мира Безус/БТА