Златни накити на 5000 години бяха открити край Дъбене
Златни накити на 5000 години бяха открити край Дъбене / netinfo
Археологическите разкопки край село Дъбене, Карловско, започнаха с откриването на изключително интересна златна спирала, съобщиха от НИМ. Тя е изработена от тънка тръбичка от почти чисто злато и е единствена по рода си. Открита е заедно с осем различни керамични съда на дъното на дълбока и запълнена с камъни яма. Запазена е цяла чашка тип Юнаците. Всички те са от втората половина на третото хилядолетие пр. Хр.

Разкопките са финансирани от Националния исторически музей с научен ръководител Мартин Христов и са продължение на проучванията от 2004–2006 г. През предходните сезони бяха открити над 25 000 златни елемента от нанизи и отделни предмети, сребърна кутийка, както и уникален златен кинжал датиран от същото време.

С напредването на проучванията там откриваните находки и ситуации стават все по-интересни и интригуващи, като дават все повече информация за прецизните технологии, използвани от древните майстори при изработването на златни предмети, някои от които са изключително миниатюрни. Разкопките край Дъбене продължават.