ЮНЕСКО и Червеният кръст ще пазят културното наследство при военни конфликти
ЮНЕСКО и Червеният кръст ще пазят културното наследство при военни конфликти / netinfo

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и председателят на Международнoто движение на Червения кръст и Червения полумесец Питър Маурер подписаха на 29 февруари Споразумение за партньорство за осъществяване на съвместни проекти за опазване на културното наследство при военни конфликти.

„В ролята си на безпристрастен, неутрален и независим защитник на международното хуманитарно право, Международният комитет на Червения кръст е ключов партньор на ЮНЕСКО при спешни случаи, при които е от изключителна важност опазването на културното наследство като носител на идентичността на хората, достойнството и стабилността", аргументира се Бокова. „Това партньорство е още едно потвърждение за нарастващото общо разбиране, че опазването на културното наследство е не само от критично значение от гледна точка на културата, а и хуманитарен императив".

Ирина Бокова: Научната дипломация сближава хората и укрепва мира

Подписването на Споразумението за партньорство е пряко продължение на Стратегията за засилване действията на ЮНЕСКО за защита на културното наследство при военни конфликти и подпомагане на културния плурализъм, приета от ЮНЕСКО на 38-та сесия на Генералната конференция през ноември 2015 г. Една от целите е „опазването на културата да стане част от хуманитарните мисии, стратегиите за сигурност и процесите за укрепване на мира чрез ангажиране на заинтересованите страни извън сферата на културата".

Ирина Бокова изрази увереност, че Споразумението повишава възможностите на ЮНЕСКО за събиране на информация на място в трудно достъпни райони. По думите й
неотдавнашното мащабно и систематично разрушаване и разграбване на обекти на културното наследство показва силната връзка между културните и хуманитарните измерения на опазването на културното наследство. Атаките срещу културното наследство и многообразието са атака и срещу хората, техните права и тяхната сигурност.