Юбилейният Джаз фестивал в Банско събира музиканти от 17 държави
Юбилейният Джаз фестивал в Банско събира музиканти от 17 държави / снимка: banskojazzfest.com

Юбилейното 15-то издание на Международния Джаз фестивал в Банско, който всяка година се провеждаше от 8 до 13 август, тази година ще бъде открит четири дни по по-рано. В продължение на девет дни градът в подножието на Пирин ще се превърне в музикална столица на България. Гражданите и гостите на курортния град ще имат уникалната възможност да се насладят на изключителни джаз и поп музиканти от 17 страни, сред които Мънго Джериблус бенд (Великобритания), Александрина Симеон квинтет (Германия), Ейт Уийл Драйв (Германия), Мери Попинс (Австрия), Фанфан Тулипан(Чехия), Анджей Ягоджински трио (Полша), Алешандре Куня бенд(Бразилия), Seven Kings (Франция), Jazz Connection (Холандия), Дойлбенд (Великобритания), Марио Станчев трио (Франция, България),Кристина Кирова и Old Gold Band (България), ЕЙОТ бенд (Сърбия).

Първи по традиция на сцената ще излязат музикантите от биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев и Йълдъз Ибрахимова. Джаз примата ще секачи на сцената заедно с Камелия Тодорова и Васил Петров.

Международният джаз фестивал в Банско е най-големият летен музикален форум в България. Огромната популярност, която фестивалът спечели сред специалисти и почитатели по цял свят, го превърна в едно от най-значимите международни културни събития на Балканите. Вечерните концерти събират многохилядна публика пред откритата сцена в центъра на Банско на площад "Никола Вапцаров".

Цялата програма на Джаз феста четете на http://banskojazzfest.com