Възрастна жена от Брестник бе обезщетена благодарение на омбудсмана
Възрастна жена от Брестник бе обезщетена благодарение на омбудсмана / netinfo

Възрастна жена от пловдивското село Брестник получи парично обезщетение от „Електроразпределение-Пловдив ЕАД”, след като омбудсманът беше сезиран и се намеси в казуса.

В края на миналата година Мария Крушкова се обръща към институцията на омбудсмана, тъй като електроразпределителното дружество не отговаря на молбите й за възстановяване на разходите за ремонт на няколко изгорели електроуреда. Късото съединение, причинило щетите, се получава след неправилно монтиране на нови електромери от техниците на „Електроразпределение” – факт, който е доказан след проверката на експертите от екипа на омбудсмана.

„Искам да изкажа своята благодарност към Вас и целия Ви екип. Ако не беше Вашата намеса, случаят със сигурност нямаше да бъде разрешен така благоприятно за ощетените. Дано всички управници последват Вашия пример и помагат на бедния и изстрадал български народ”, се казва в благодарственото писмо на г-жа Крушкова, адресирано до омбудсмана Гиньо Ганев.

Подобен случай през миналата година отново завърши благоприятно след намесата на институцията на омбудсмана. Тогава десетки семейства от с. Конуш, община Асеновград, се обърнаха към обществения защитник, тъй като „Електроразпределение-Пловдив ЕАД”, район Асеновград, прехвърля отговорността за възникналата авария на кмета на с. Конуш и местната управа и отказва да състави протокол за нанесени щети при токов удар.

Екипът на омбудсмана се заема със случая, извършва проверки на документацията и посещава пострадалите домове в селото. Работната група регистрира нарушения на предприятието и, основавайки се на чл. 30, ал. 2 от Общите условия за продажба на електрическа енергия за битови нужди, констатира, че са налице основания за оценка и заплащане на щетите, нанесени на гражданите.

След констатациите на експертния екип обезщетенията са изплатени и „Електроразпределение Пловдив ЕАД” поднася извиненията си на потърпевшите граждани.