Все повече мъже в България стават жертва на домашно насилие
Все повече мъже в България стават жертва на домашно насилие / снимка: Gulliver/Getty Images
Все повече мъже в България стават жертва на домашно насилие
68278
Все повече мъже в България стават жертва на домашно насилие
  • Все повече мъже в България стават жертва на домашно насилие

Всяка четвърта жена у нас била жертва на домашно насилие, заяви зам.-министърът на вътрешните работи Пламен Ангелов. Той присъства на конференция по повод откриването на програмата „Домашно насилие и  насилие, основано на полов признак". Тя се финансира по норвежкия финансов механизъм с ресурс от близо 2 млн. евро. Според статистиката на МВР през последната година все повече мъже стават обект на домашно насилие.

Зам.-министърът посочи, че само 400 дела за заведени през последната година за домашно насилие, но реално жертвите са много повече. Статистиката също така показва, че жертвите, потърсили психологическа, юридическа или други помощ в центровете, са значително повече.

Ангелов допълни, че в рамките на програмата са предвидени обучения за служители на МВР, както и за социални работници, работещи по случаи на домашно насилие или насилие по полов признак. Често полицаите и социалните работници са първите, към които жертвата се обръща, напомни Ангелов.

Зам.-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева заяви, че през последната година все повече мъже стават жертва на домашно насилие. Според нея този въпрос не бива да бъде подценяван.

От МВР припомнят, че при случай на домашно насилие, жертвата трябва да сигнализира най-напред на телефон 112.