В Пловдив започват тържествата, посветени на 125-та година от Съедението
В Пловдив започват тържествата, посветени на 125-та година от Съедението / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В Пловдив започват честванията, посветени на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, съобщават от общинската администрация. Програмата на тържествата започва с представяне на изложби на историческа тематика в художествените галерии в Пловдив. В събота ще се проведат няколко спортни прояви, посветени на празника на Пловдив, който по традиция се отбелязва в деня на Съединението.

На 5 септември на Античния театър пред публика за първи път ще бъде представен новия химн на град Пловдив, а след това ще има празничен концерт. На 6 септември честванията започват с тържествен молебен, който ще отслужи Пловдивският митрополит Николай. По-късно ще бъдат поднесени венци пред паметниците на Захари Стоянов и майор Райчо Николов. Ще бъде открита изложба „Равнис по капитаните!” – „Източнорумелийската милиция и българското Съединение”, подготвена от Националния военноисторически музей, Регионалния исторически музей в Пловдив и историческия музей в Казанлък

Вечерта на площад „Джумаята” представители на комитет „Родолюбие” ще напряват възстановка на събитията от 6 септември 1885 г. Кулминация на празника ще бъде тържествената заря-проверка от 20.30 ч. на площад „Съединение”.

Междувременно Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията съобщи, че ще пусне в употреба пощенско-филателното издание, посветено на годишнината от Съединението на България. Изданието се състои от пощенска марка, илюстрован плик и специален пощенски печат. Тиражът на марката е 20 000 броя, а на илюстрования плик - 5485 броя. Автор на проектите е българската художничка Кристина Борисова.