Ученици от Враца ще учат в подвижна класна стая Земно кълбо
Ученици от Враца ще учат в подвижна класна стая Земно кълбо / DarikNews.bg, архив

Ученици от няколко училища от Враца ще имат възможността да учат в интерактивна подвижна класна стая "Земно кълбо" в Деня на водата, съобщават от Изпълнителната агенция по горите. Гостуването е част от проект "Кампания за дъба - събиране на информация и повишаване на обществената осъзнатост по въпросите на дъбовите гори" на Фондация "Тайм", а Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" към агенцията, е домакин на мероприятието.

"Земното кълбо" ще бъде разположено в Природозащитен център "Натура" на 22 март и ще отвори врати за ученици от 5 и 6 клас от ОУ "Никола Войводов", СОУ "Христо Ботев" и Природо-математическата гимназия в 11.00 ч.

Подвижната класна стая представлява надуваем глобус (модел на нашата планета, създаден с помощта на сателитни снимки) с диаметър 6,5 м, в който учениците влизат, за да научат повече за устройството на Земята, естествените науки, географията, екологията и други интересни научни новини.

Плевен ще е домакин на подвижна класна стая „Земно кълбо"

Представителите от Фондация "Тайм" са подготвили за децата интерактивна програма, съсредоточена върху ролята на горите и по-специално дъба за околната среда и човека. По време на презентация учениците ще научат любопитни факти за "царя на гората" - дъба, ролята и състоянието на дъбовите гори, как и защо трябва да ги опазваме.

На "Земното кълбо" ще се радват още ученици от София, Плевен, Хасково и Пловдив. Всички дни на срещите с Подвижната класна стая са посветени на значими за природата и околната среда дати - в Плевен - на Деня на Черно море, в София - на Международния ден на планините, във Враца - на Деня на водата, в Хасково - Седмицата на гората, а в Пловдив - Деня на Земята.