Стотици родопчани почитат Света Петка
Стотици родопчани почитат Света Петка / netinfo

Стотици жители и гости на Родопите се стичат днес в храма “Света Петка” в смолянското село Фатово, за да почетат Преподобна Параскева – Света Петка Търновска. Празничната литургия оглавява Негово преосвещенство Константийският епископ Антоний в служение със свещеници от областта, съобщават от смолянската епископия.

След Богослужението за събралите се миряни ще бъде раздадена и благословена трапеза – курбан. На Света Петка вярващите се прекланят с благодарност и умиление за святия й живот. На нейно име са кръстени стотици храмове в България и извън пределите на страната, подчерта епископ Антоний.

Със своя подвиг и с неизброимите си чудеса, Света Петка Търновска заема заслужено място сред българските светци и е втората по значимост след Свети Йоан Рилски - Чудотворец. За отношението към светицата като закрилница на българския народ и държава силно впечатление прави споменаването й дори в държавни и международни актове. През 1347 година в своя известен договор с Венеция цар Иван Александър се заклева в името на Бога, на Света Богородица, на Светия Кръст и на Светата Параскева Търновска. Света Петка е най-популярната българска светица не само през ХІІІ- ХІV век, а и до ден днешен, коментира още дядо Антоний.