Станфорд изследва костен материал от гроба на Деспот Алексий Слав
Станфорд изследва костен материал от гроба на Деспот Алексий Слав / Thinkstock/Getty Images

Страната ни изпраща за изследвания в специализирана лаборатория на университета на Станфорд открития през 2012 година костен материал от гроба на Деспот Алексий Слав, племенник на цар Калоян в град Мелник. Това съобщиха от културното ведомство.

Резултатите от анализите ще дадат по-голяма яснота и за причината на смъртта на този забележителен български болярин от династията на Асеневци. По исторически документи българският болярин от династията на Асеневци деспот Слав е построил в столицата на своята „Малка България" Мелник два манастира - „Св. Богородица Спилеотиса" и „Св. Богородица Пантанаса", и двата със статут на царски обители.

Именно в манастира „Пантанаса" бяха открити и тленните останки на двама мъже - 40 или 45-годишен и 20-25-годишен, на една жена - над 20-годишна, и на едно 3-4 годишно дете. Предполага се, че в тези гробове са ктиторът на манастира - деспот Слав, неговата втора съпруга с норманско потекло, тяхно дете и евентуален син на Слав от първата му жена. Датата на смъртта може да се конкретизира между 1229 г., когато деспот Слав е споменат за последен път в исторически извор и 1231 г., откогато е Станимашкият надпис, информиращ за нов управител на Родопите, назначен от Иван Асен II.

За по-голяма яснота по въпроса за роднинските връзки на погребаните и за причината на тяхната смърт обаче е необходимо да бъдат извършени и специализирани анализи на тленните им останки, посочват от Министерство на културата.