/ NOVA
Актьорът, изиграл ролята на Христо Смирненски през 1983 г. – специален гост на фестивала
„Поетът и дяволът“ от 1983 г. ще ни припомни историята на поета Христо Смирненски. Година преди смъртта си, вече сериозно болен от туберкулоза, той получава от високопоставен „ценител на поезията“ предложение да постъпи на дипломатическа работа в чужбина. Скритата цел на това предложение е поетът да бъде откъснат от пролетарската среда и по този начин да бъде заглушен неговият глас. Прозрял истината, той отказва и няколко месеца по-късно умира на едва 27 – годишна възраст.

В ролята на поета влиза Владо Пенев, а лентата може да бъде видяна на 30 октомври, в 18:30 часа в кино „Одеон“. В навечерието на 60-годишния юбилей на актьора, самият той ще бъде специален гост на прожекцията, която ще зарадва киноманите и любителите на So Independent.

Кариерата на Владо Пенев започва в Младежки театър „Никола Бинев“, след това е в трупата на Народния театър, а от 2003 г. е в състава на Малък градски театър „Зад канала“. Носител е на многобройни награди, сред които „Златна маска“, „Икар“, няколко пъти е печелил Аскеер за различни роли. Още от края на 80-те години се занимава с дублаж на реклами, филми и сериали, като през 2013 г. му е връчена наградата „Дубларт“ за цялостен принос.

За актьорския и житейския си път ще разкаже самият Владо Пенев на 30 октомври, в 18:30 часа в кино „Одеон“.

Останалите филми, които ще видим днес, са: „По-силен“ в 19:00 в кино „Люмиер“, в същия час в Дом на киното гледаме „Грешното възпитание на Камерън Пост“, а веднага след това, в 20:45 часа програмата в киното продължава със „За всичко е виновен енотът“. Отново в 20:45 часа, но в кино „Одеон“ гледаме „Арктика“. „Лоша компания“ е от 18:30 в Кино Г8, а в 19:45 часа – „С любов“ в „Евро Синема“.

София се превръща в център на световното кино

В последния ден на октомври, утре ще видим лентите: „Само смелите“ от 19:00 часа в кино „Люмиер“, награденият с „Оскар“ филм „Фантастична жена“ в 20:30 часа в „Дом на киното“, „Стъкленият замък“ в 18:15 часа в кино „Одеон“, „Гората“ в 19:15 часа в кино Г8, „Без държава“ и „Построени, за да останат за вековете: Архитектурни реликви от ерата на комунизма“ от 19:45 часа в „Евро Синема“.

Кулминацията в сряда ще бъде специалната прожекция на „Отражения“ в 18:15 часа в „Дом на киното“ с Жана Караиванова в главната роля. Филмът е посветен на 70-годишнината на режисьора на филма Румяна Петкова.