/ ThinkStock/Getty Images
Специален апарат без алтернатива за недоносените деца получи "Шейново" от търга на Дарик
97849
Специален апарат без алтернатива за недоносените деца получи "Шейново" от търга на Дарик
  • Специален апарат без алтернатива за недоносените деца получи "Шейново" от търга на Дарик
Апарат за електрокардиограми получи Неонатологичното отделение в столичната болница „Шейново” със средства от благотворителния търг на Дарик радио. Благодарение на новата придобивка лекарите вече ще могат да откриват в ранен етап вродени сърдечни проблеми при новородените. Цената на уреда е около 3000 лева, а алтернатива апаратът няма.

След благотворителния търг на Дарик: 30 000 лева за децата в нужда
 
Всеки четвърти проблем в неонаталния период се дължи на вродени сърдечни състояния. Затова ЕКГ апаратът е от изключителна важност за Неонатологичното отделение във болница „Шейново,” обясни началникът на отделението д-р  Донка Узунова.
 
"Специфичното на апарата е, че накрайниците и кабелите му са пригодени за детското тяло, т.е. те са подходящи за този период от живота, който е най-важната част от диагностиката - тя да е приспособена към съответната възраст. Това е много важно за нас, защото 1/4 от проблемите в неонаталния период се дължат на вродени сърдечни състояния. Те могат да бъдат сърдечни малформации, ритъмни нарушения от най-различен тип, като може би 1/3 от тях са животозастрашаващи", каза д-р Узунова.

Дарението се извърши под патронажа на датския посланик Сьорен Якобсен. Предстои апарати за неонатологични отделения да бъдат закупени и за други градове в страната, разказа Нина Николова, председател на фондация „Нашите недоносени деца”.

Посланикът на Дания Сьорен Якобсен бе патрон на благотворителен търг

"Другото, което ще подарим, е един специален апарат за аспирация в Монтана. В Търговище отива едно термо легло. В Добрич отива билирубин метър - това е специален апарат, който мери билирубина на детето. Т. е. при една жълтеница, която недоносените деца изкарват по-тежко, те не се бодат много. Такъв апарат подарихме в "Майчин дом" пак благодарение на Дарик", каза тя.
 

Посланик Якобсен с Мина Ламбовски, Владислава Цолова и Мая Рашева!

Публикувахте от Дарик Благотворителен търг в 19 март 2018 г.
Осмото издание на благотворителния търг, организирано от Ники Кънчев шоу, Гонг и Дарик радио, събра почти 30 000 лева, които бяха разделени по равно и дарени на фондация „Нашите недоносени деца” и на сдружение „Аутизъм днес”.