Рязко се увеличава броят на бежанците от Ирак
Рязко се увеличава броят на бежанците от Ирак / netinfo

Броят на молбите за бежански статут от иракчани в 36-те най-развити страни в света се е увеличил през първата половина на годината с 45 на сто в сравнение с втората половина на 2006 година, достигайки 19800. Това показват неокончателни данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), съобщиха от представителството на комисариата в България.

Рязкото увеличение на броя на иракските бежанци отразява продължаващото насилие в страната.

Данните се предоставят от правителствата на страните и са дадени в доклада на ВКБООН "Равнища и тенденции в областта на убежището в развитите страни, второ тримесечие на 2007 г.".

В сравнение с първата половина на миналата година пък увеличението е над два пъти. Тогава в 36-те страни са били регистрирани 8500 молби за убежище от иракчани. Ако сегашната тенденция продължи, до края на тази година може да се наблюдава същият брой иракчани, напускащи страната си, както между 2000 и 2002 година. Тогава в 36-те най-развити страни бяха регистрирани годишно по 40 000 - 50 000 молби за убежище от иракчани.

Понастоящем около 2,2 милиона иракчани са напуснали опустошаваната си от военния конфликт родина. Голяма част от тях се намират в Сирия и Йордания - страни, които не са в групата на 36-те. От януари до юни тази година в Швеция са регистрирани 9 300 молби за убежище от иракчани, почти половината от общия брой. Гърция е регистрирала 3500 молби, два и половина пъти повече, отколкото през цялата 2006 година.

Като се включат и бежанците от всички други страни, САЩ са заемали водещо място в този период - там са били регистрирани 26 800 молби, 1200 повече от втората половина на 2006 година. Швеция заема второ място със 17 700 молби, което е увеличение с 14 на сто в сравнение със същия период.

На трето място е Гърция, която е регистрирала рекорден брой молби от кандидат-бежанци от януари до юни тази година - 14 700. Както уточнява ВКБООН, този брой отразява не само увеличения брой на иракски бежанци, но и въведените от правителството специални процедури в края на миналата година с цел да се разглеждат по-бързо натрупалите се необработени молби.

В света основните страни, откъдето идват бежанци, са били Ирак, Китай, Пакистан, Сърбия и Черна гора и Руската федерация.

През последните години общият брой на молби за бежански статут, регистрирани в 36-те най-развити страни, намалява значително. Тенденцията обаче бе обърната в края на 2006 година. Ако тя се запази до края на тази година, може да се очаква броят на молбите за бежански статут в 36-те страни да достигне 290 000 - 320 000. Това ще е първото увеличение на общия брой на бежанците от 2001 година.