Рашидов договори залите на Болшой театър за дните на българската култура в Москва
Рашидов договори залите на Болшой театър за дните на българската култура в Москва / снимка: пресцентър на Министерство на културата

Министърът на културата Вежди Рашидов, който е на еднодневно работно посещение в Москва, се срещна с Михаил Швидкой, специален пратеник на президента на Руската Федерация за международно културно сътрудничество. Министър Рашидов информира руската страна, че президентът на България Росен Плевнелиев ще бъде патрон на Дните на българската култура, които ще се състоят тази есен в Москва, съобщиха от културното министерство.

Празниците на българската култура в руската столица бяха договорени миналия месец, когато Вежди Рашидов и руският му колега Александър Авдеев подписаха специално споразумение за тяхното организиране. Очаква се дните да се състоят през ноември.

На срещата с Михаил Швидкой Вежди Рашидов изрази готовността на нашата страна първата кръгла маса за обсъждане на създаването на Българо-руски обществен форум да се проведе по време на Дните на българската култура в Москва. Г-н Швидкой прие предложението със задоволство. Българо-руският обществен форум ще бъде гражданска организация с представители на всички сфери на културния и обществения живот. Форумът ще има съществена роля за активизиране на културните връзки между двете страни, за възстановяване на международните писателски срещи, за сътрудничеството между културните институти в областта на театъра, музиката, танца, на различните видове изкуства.

В Москва Вежди Рашидов се срещна и с Анатолий Иксанов, генерален директор на Болшой театър. Залите на световния театър ще бъдат предоставени на България за специалния гала концерт на прочути оперни гласове, който ще се състои в рамките на Дните на българската култура. Директорът на Националната опера проф. Пламен Карталов и директорът на НТ "Иван Вазов" Павел Васев, които са в състава на водената от Рашидов делегация, обсъдиха с Анатолий Иксанов конкретни възможности за сътрудничество на своите трупи с Болшой театър. През 2014 година Националната опера на България и Болшой театър ще обменят свои спектакли. В Москва проф. Карталов вече започна подготовката на гала концерта на оперните таланти.

По покана на ръководството на Болшой театър в края на визитата си в Москва Вежди Рашидов гледа знаменития съвременен оперен спектакъл "Евгений Онегин". Догодина с тази впечатляваща постановка Болшой театър ще гостува на сцената на Националната опера на Израел.