Ясни са вече датите на матурите за догодина
Ясни са вече датите на матурите за догодина / Sofia Photo Agency

През 2009-та на 17 май ще се проведе задължителната матура по български език и литература, два дни по-късно е задължителният зрелостен изпит по предмет по избор, съобщиха за Дарик радио от Министерството на образованието и науката. Заповедта предстои да бъде разписана от вицепремиера Даниел Вълчев.

От министерството на образованието казват, че са решили догодина, когато за втори път ще се проведат задължителни матури, зрелостните изпити да са по-рано – през месец май, за да предхождат абитуриентските балове. Очаква се през юни пък да се проведат редовните парламентарни избори за 41-о Народно събрание.

От просветното министерство съобщиха още, че близо 9 500 ученици от 850 училища от цялата страна ще се явят на поправителната сесия на матурите през септември. На поправката на зрелостния изпит по български език и литература на първи септември ще се явят 4 555 абитуриента, а за втората матура по предмет по желание има подадени

7 785 заявления. Учениците, които ще държат изпит по литература, ще са разпределени в 427 училищни кабинети, а за втория държавен изпит – в 1009 кабинети. Квесторите, които ще следят за преписвачи, са съответно 1400 и 2500.