Япония ще ни помага да изградим музей на тракийското изкуство
Япония ще ни помага да изградим музей на тракийското изкуство / Снимки: Sofia Photo Agency

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин и посланикът на Япония в България Коичиро Фукуи подписаха и размениха ноти за отпускане на безвъзмездна помощ от правителството на Япония за създаване на Музеен център за тракийско изкуство в Източните Родопи.

Съвместният проект на Министерството на културата, община Хасково и японската страна предвижда изграждането на модерно оборудван музей на тракийското изкуство в близост до тракийската гробница до с. Александрово.

Министър Калфин благодари за дарението - поредната много значителна подкрепа за културата и историята на България, с което страната ни ще има възможност да изгради уникален музей на тракийското изкуство. Според Калфин, дарението ще бъде убедително доказателство за връзките между двата народа и за уважението и почитта им към историята.

Министърът благодари за личния принос на посланик Фукуи за дарението. Калфин отбеляза, че подобна помощ се дава само няколко пъти годишно. Външният министър подчерта, че в продължение на години японската държава подпомага културата, изкуството и спорта в България.

От своя страна посланик Фукуи отбеляза традиционно добрите отношения между България и Япония - особено плодотворни в областта на културата. Днешният проект се различава от всички реализирани досега, този път ще бъдат отпуснати средства за построяване на сграден фонд и затова сумата е по-голяма, каза Коичиро Фукуи.

Японското правителство отпуска сума, равняваща се на около 2 860 000 щатски долара. Фукуи подчерта историческото значение на античната гробница при село Александрово и на българското културно наследство като част от световното.