Първите научни съобщения за СПИН излязоха преди 30 години
Първите научни съобщения за СПИН излязоха преди 30 години / снимка: Reuters

На 5 юни се навършват 30 години, откакто светът научи за СПИН, синдрома на придобитата имунна недостатъчност.

Ключовите дати в борбата срещу тежката болест припомня АФП.

Първите данни за СПИН са изнесени в доклад на Центъра за контрол и профилактика на инфекциозните заболявания на САЩ. На тази дата преди 30 години центърът със седалище в Атланта разкрива, че петима хомосексуалисти имат пневмония, от която дотогава боледуват само пациенти с много понижен имунитет. Месец по-късно центърът съобщава за рядък вид рак на кожата при 26 хомосексуалисти.

1982. Болестта е наречена Синдром на придобитата имунна недостатъчност или СПИН. Установено е, че тя се предава по полов път, но и по кръвен, чрез майчиното мляко и чрез вагинални секрети.

1983-1984. Проф. Люк Монтание, Франсоаз Баре-Синуси и Жан Клод Шерман от Института "Пастьор" изолират вируса на СПИН, като го наричат LAV /Lymphadenopathy associated virus/. Година по-късно в САЩ проф. Робърт Гало обявява, че е изолирал вирус, който се оказва същият. Започва френско-американски спор за авторството на откритието, който завършва през 1987 г.

21 юни 1985. Франция разрешава пускането в продажба на първия тест за СПИН.

2 октомври 1985. Американският актьор Рок Хъдсън умира от СПИН. Ще последват и други жертви на болестта - Фреди Меркюри /1991/, Рудолф Нуреев /1993/.

1986. Изготвено е първото лекарство, азидовудин /AZT/, което забавя развитието на вируса, но не го ликвидира. Той добива официалното название HIV- вирус на човешката имунна недостатъчност.

През декември същата година са регистрирани 4 500 случая на СПИН в Европа, което представлява годишно увеличение с 124 на сто.

1996. Появява се нова терапия с комбинирани медикаменти - тритерапията, която значително отслабва действието на вируса.

ООН учредява Обединена програма за ХИВ/ СПИН - UNAIDS. Eпидемията бързо се разпространява в Африка и са засилва в Западна Европа, в Индия и Китай.

2000. Първата международна конференция, посветена на СПИН в Африка, най-поразения континент от заболяването.

2002. Създаден е Глобален фонд за борба срещу СПИН, туберкулозата и маларията, с подкрепата на Бил Гейтс.

2003. Президентът Джордж Буш лансира 5-годишна програма на стойност 5 милиарда долара - Pepfar.

2006. Медицински изследвания установяват, че обрязването на незаразени мъже намалява двойно риска от зараза с ХИВ. Но то не предпазва жените. Начало на кампаниите за обрязване в Африка.

2009. От появата на болестта СПИН са починали 25 милиона души, 60 милиона е броят вирусоносителите по света. От осем години, броят на инфектираните е спаднал със 17 на сто.

2010. Медицинско проучване установява, че микробициден вагинален гел, съдържащ антиретровирал, при правилна употреба може да намали наполовина рискът от инфекция с ХИВ при жените.

2011. Клиничен опит установява, че ако навреме се лекуват серопозитивни пациенти с антиретровирални препарати може почти изцяло да се намали рискът от предаването на вируса на серонегативни партньори.

До края на 2010 г. в България са регистрирани 1321 заразени с ХИВ, уточниха от програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" за БТА.