Първите български полярници пристигнаха на базата в Антарктида
Първите български полярници пристигнаха на базата в Антарктида / Sofia Photo Agency, архив

Първата група от 10 души български антарктици стигна благополучно до базата ни "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън с чилийския кораб "Лаутаро", съобщи проф. Христо Пимпирев, ръководител на българските експедиции в Антарктида.

Тази година снегът е много по-малко и полярниците са успели да влязат веднага в основната къща със съвсем малко копане. Моторните шейни работят и успешно е бил запален генераторът.

Малко след като хората са слезли от кораба "ледена супа" е затворила залива и е било невъзможно лодките с хранителните провизии на групата да стигнат до брега. В близките дни до оправянето на времето антарктиците ни ще разчитат за изхранването си на резервните запаси на базата, които в момента са 2 кг брашно, боб и леща. Капитанът на "Лаутаро" е обещал корабът да не отплава преди да са свалени хранителните продукти за българите.

Въпреки това ситуацията, по думите на командира на базата инж. Йордан Йорданов, е добра. Вероятно къщите ще могат да бъдат спасени и до края на сезона би трябвало да се освободят от снега, който ги застрашаваше от срутване предишните години. Всички са добре, здрави и изпълнени с ентусиазъм да започнат предвидените дейности по юбилейната 25-та антарктическа експедиция, съобщава Пимпирев.