„Приятелство без граници” ще радва Сливен 5 дни
„Приятелство без граници” ще радва Сливен 5 дни / Община сливен, архив

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий Сливен за 18-ти път посрещна своите гости - участниците в Международния детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници". Фестивалът ще продължи от 21 до 26 май. Символичен домакин на фестивала е танцов състав „Аглика" при 11 СОУ „Константин Константинов". Участници са състави от 12 страни - Албания, Индия, Молдова, Полша, Русия, Словакия, Сърбия, Тайван, Турция, Украйна, Унгария и България. През фестивалните дни ще се изявят над 350 деца от чужбина и повече от 700 деца от Сливен.

В тазгодишното издание ще участват общо 18 танцови състава - 11 от чужбина и 7 от Сливен. От Сливен в концертите участват още танцовите състави „Веселие" при 1 СОУ „Хаджи Мина Пашов", „Детелина" при 12 ОУ „Е.Багряна", „Българче" при 2 ОУ „Христо Ботев" и НЧ „Х.Димитър 1937", „Тракийче" при Детски комплекс и танцовите състави при Културно-просветното дружество на каракачаните в Сливен и кв. „Речица". Програмата на фестивала включва утвърдени във времето прояви - срещи по училища и институции, концерти на открита сцена на пл. „Хаджи Димитър" и в 11 селища на общината, участие в тържествения ритуал по повод 24 май - празник на българската просвета и култура.

Предвидени са концерти в социални заведения - Дом за стари хора и Дневния център в кв. „Клуцохор". За втора поредна година ще бъде организирана „Творческа работилница" на 23 май в зала „Васил Левски" с ателиета по танци, приложни изкуства, рисуване. Гостите с помощта на медиатори от Детския комплекс ще изработват мартеници, кукерски маски, бижута и ще украсяват чинии - дейности, свързани с българските традиции и занаяти. В ателието по танци гости и домакини ще се обучават взаимно.

Освен хореографите на танцовите състави от Сливен, в помощ на желаещите да научат български танци, ще се включат и танцьори от АНПТ - Сливен. С рисунките ще бъде аранжирана изложба във фоайето на залата. Официалното откриване на фестивала е днес от 18.00 ч. на пл. „Хаджи Димитър". Преди това ще има дефиле на участниците във фестивала, което ще тръгне в 17.00 ч. от градската градина.

По утвърдена традиция, гайдарски оркестър от НУФИ „Филип Кутев" - Котел, ще води пъстрото шествие. Гала -концертът на участниците ще бъде на 25май от 18.00 ч. в залата на ДТ „Стефан Киров".

Други новини от Сливен