Президентството подготвя в Брюксел голяма конференция за българската диаспора
Президентството подготвя в Брюксел голяма конференция за българската диаспора / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Президентството подготвя в Брюксел голяма конференция за българската диаспора
54018
Президентството подготвя в Брюксел голяма конференция за българската диаспора
  • Президентството подготвя в Брюксел голяма конференция за българската диаспора

Президентството ще организира голяма конференция за българската диаспора тази есен в Брюксел, съобщи във Велико Търново вицепрезидентът Маргарита Попова. На форума в началото на ноември ще бъде обсъдено изработването на стратегия за българите в чужбина.

Очаква се до края на годината президентската институция, заедно с Държавната агенция за българите в чужбина, да изготвят проект на документа. Преди това обаче трябва да се срещнем с представителите на българските общности зад граница, да чуем и техния глас, да кажат и те какво искат, коментира Маргарита Попова. Вече са изпратени писма с покани и се очаква в конференцията в Европарламента да се включат около 150 наши сънародници, живеещи в страни от Европейския съюз и зад Океана.

Българите искат ново отношение на държавата към българските общности. Те не поставят на първо място задължението на държавата към тях, а говорят, че те искат да участват в правенето на политика в България, за да могат да говорят за добрия имидж на България зад граница, каза вицепрезидентът. Попова информира още, че на 18 юни ще се проведе съвет към Президентството, където ще се обсъжда изграждането на стратегия за българите в чужбина , за националната и културна идентичност на българите в чужбина.

Вицепрезидентът се среща с великотърновски студенти и изнесе лекция на тема „Президентската институция и взаимодействието й с другите власти според Конституцията на Република България". Преди това тя прекъсна редовна лекция по Наказателно право на главния прокурор Борис Велчев, който чете лекции във ВТУ. Той от своя страна освободи студентите от своята лекция, за да могат да присъстват на лекцията на вицепрезидента.