Показаха археологически находки от средновековен храм
Показаха археологически находки от средновековен храм / Sofia Photo Agency
Най-ценните находки от археологическите проучвания през това лято в църквата „Св. Иван Рилски" бяха показани в специална експозиция във Велико Търново от археолозите проф. Николай Овчаров и д-р Хитко Вачев.

Изложбата „Свети Иван Рилски в Търновград" е подредена в храма „Св. Св. Петър и Павел" и съдържа предмети, преминали през консервация и възвърнали първоначалния си вид. Сред тях са златен пръстен с двуглав орел, вероятно принадлежал на севастократор или деспот, 56 от общо 380, открити при разкопките на средновековния храм монети, оловен печат на западен аристократ, копчета и накити. Показани са икони на Свети Иван Рилски от най-старата известна у нас от 1442 година до нарисувани от съвременни автори.

В специална костохранителница са положени костите от над 30-те погребения, разкрити при проучванията, за които Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва.

Изложбата ще остане открита днес и утре. През декември експонатите от разкопките в църквата „Свети Иван Рилски" ще бъдат един от акцентите на изложбата в Националния археологически институт с музей в София, съобщи проф. Николай Овчаров.

Други новини от Велико Търново