/ ThinkStock/Getty Images
На 25 юли църквата отбелязва Успение на Света Анна.

Тя е била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. Според библейските сказания светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на майчинството.

Българите наричат празника Лятна Света Анна. Той е разпространен в района на Западна България и Родопите, особено в Асеновградско. Там приемат, че Лятната Света Анна бележи края на лятото. Светицата се почита най-вече от жените като покровителка и защитница на бременните невести и на раждаемостта. За да могат да износят плода и да раждат леко, на празника се спазват строго някои забрани - не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.

На празника бременните жени и младите булки отиват на черква, молят се за здравето на децата и палят свещи пред иконата на светицата. След края на църковната служба майките раздават пресни пити в двора на черквата и из махалата, за да бъдат здрави рожбите им. Вярва се, че светицата пазела децата от "огън" - висока температура и треска.

В Западна България на празника се извършват различни действия срещу магьосници, бродници и житомамници, които „обират" чуждото плодородие. Стопаните отиват да преспят на нивите си, за да попречат на злосторниците да откраднат житото им.

Именници на този ден са Анна, Анка, Ани, Анани.
БГНЕС, архив