Певци по музикална интерпретация на италианската опера ще има в Музикалния център Борис Христов
Певци по музикална интерпретация на италианската опера ще има в Музикалния център Борис Христов / netinfo

Майсторски клас за млади оперни певци по музикална интерпретация на италианската опера ще има в Музикалния център "Борис Христов" oт 23 октомври до 3 ноември. Заключителният концерт на участниците е на 6 ноември, съобщиха от центъра.

Съорганизатори са Италианският културен институт в София и Римската академия "Санта Чечилия". Заниманията ще водят диригентът Лучано ди Мартино и Нели Раданова, преподавател по италианско езикознание. Пианист е Вяра Шуперлиева.

В програмата на курса са арии и дуети от оперите "Коронацията на Попея" на Монтеверди, "Сватбата на Фигаро" от Моцарт, "Севилският бръснар" от Росини, "Травиата" на Верди, "Бохеми" на Пучини.

Курсът е основан на интердисциплинарния метод и е посветен на музикалната интерпретация на операта, разбирана като единство между текст и музика. Целта на обучението е да се постигнат вярна интерпретация и по-добра музикална изразителност чрез задълбочено познаване на езика на оперното либрето, както и правилна вокална дикция, точна метрическа и ритмическа интерпретация на музикалните текстове от различни стилове, за да бъде разбран техният психологически и драматургичен смисъл, обясняват организаторите.