Откриха център за рехабилитация на жени, борещи се с рак на гърдата
Откриха център за рехабилитация на жени, борещи се с рак на гърдата / снимка: БГНЕС, архив

Център за рехабилитация на жени, претърпели операция на рак на гърдата, беше официално открит днес в Банкя, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Новият център е създаден по програмата „Виктория", която е инициатива на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и МЗ.

Специализираният център разполага с 40 легла и предлага комплексна рехабилитация. Тя включва медицинска, социална и психологическа подкрепа. Възстановяването на пациентите ще става под контрола на психолози и онколози. Центърът разполага с два медицински апарата на най-високо ниво - за зарастването на рани от оперативните интервенции, а другият подпомага раздвижването на засегнатата ръка, допълват от здравното министерство. Програмата за възстановяване на жени, претърпели операция, ще е десет дни. Част от разходите се поемат от програма „Виктория" с минимално доплащане от пациентките.

Ракът на гърдата е най-разпространеният вид онкологично заболяване сред жените, като броят им непрекъснато нараства. Всяка година около 3600 жени за първи път чуват страшната диагноза. В света 2% от мъжете са засегнати от болестта. Положителна тенденция е нарастването на националните кампании, което водят до увеличаването на профилактичните прегледи при жените. Данните от Националния раков регистър сочат, че при все повече жени заболяването се открива още в първия стадий, което увеличава възможностите за успешното му лечение, посочват от министерството.