/ БГНЕС
С тържествена архиерейска Света литургия в катедралата "Св. Александър Невски" беше отбелязана шестата година от интронизацията и от избора на Светейшия патриарх Неофит за предстоятел на родната ни поместна православна църква. Това съобщиха от Българската патриаршия.

БГНЕС

Тайнството Евхаристия е било предстоявано от Пловдивския митрополит Николай, а в съслужение с него са били Неврокопският митрополит Серафим, Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и епископ Герасим - главен секретар на Светия синод, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, Знеполският епископ Арсений и Констинтийският епископ Яков - викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Василий - протосингел на Софийската епархия, архимандрит Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария, десетки столични свещеници и дякони. На богослужението са участвали и йеромонасите Натанаил и Йосиф от епархията ни в САЩ, Канада и Австралия.

По време на причастния канон проповед за Неделята на блудния син е произнесъл иконом Кирил Попов, а след това Светейшият патриарх Неофит е бил поздравен с песнопения от Камерния ансамбъл "Йоан Кукузел" с диригент Кристиян Попов. Някои от изпълнените песнопения са композирани от самия патриарх Неофит.

БГНЕС

"На днешния ден - 24 февруари, преди шест години, тук в този благолепен храм възкликнахме три пъти: "Достоен", и поздравихме новия предстоятел на родната ни Българска православна църква - Негово светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски. Всички си спомняме онова чувство на радост и на душевна лекота, с които бяха преизпълнени сърцата на всички. (...) В днешните времена, в които егоизмът, гордостта и алчността заплашват да разрушат основите на обществото, Църквата трябва да дава пример за смирение. Негово светейшество патриарх Неофит непрекъснато ни дава пример за смирение и ние трябва да му благодарим", е казал в словото си митрополит Николай.

БГНЕС

От името на Светия синод на БПЦ-БП митрополит Николай е подарил посох на патриарх Неофит, като символ на неговото архипастирско служение. От името на епархийското ръководство на Софийската епархия Белоградчишкият епископ Поликарп също е поздравил Светейшия предстоятел на родната ни църква, като му е пожелал бодрост, сили и здраве.

БГНЕС

Светата богослужба е завършила с многолетствие и с молитва за дълголетно служение на Светейшия български патриарх Неофит.