Още дарения за „Българската Коледа”
Още дарения за „Българската Коледа” / снимкa: Sofia Photo Agency

Президентът Георги Първанов се срещна с представители на Международната фармацевтична компания "Уаят", във връзка с дарението, което те предоставят в рамките на кампанията „Българската Коледа". Компанията дарява на България препарат за лечение на ревматоиден артрит и ваксина срещу пневмококови инфекции. Първанов благодари на фармацевтичните експерти и определи дейността им по света като „значима".

280 флакона от препарата eнбрел ще бъдат дарени от компания "Уаят" на Университетска детска болница – София. Медикаментът лекува някои видове артрит, псориазис и други заболявания. Успоредно с това, повече от 800 деца в девет Домове за медико-социални грижи в цялата страна, ще получат 1583 дози от ваксината превенар. Това заяви мениджърът на българското представителството на фирма "Уаят", Светозар Деспотов: „Имунизирането с тази ваксина ще предпази, за много дълъг период от време, децата срещу развиване на инфекции от пневмококи. Това може да бъде възпаление на ухото, може да бъде пневмония, най-тежката форма може да бъде менингит”.

Общата стойност на дарението е над 300 хиляди лв., а цената на една доза от ваксината на дребно е 140 лв. Над 1 милион смъртни случаи на деца до 5-годишна възраст са следствие от пневмококови инфекции по данни на Световната здравна организация. За разлика от други страни по света, в имунизационния календар на България няма задължителна подобна ваксина.

Дарението на превенар преминава под патронажа на президента чрез благотворителната кампания „Българската Коледа", а за имунизационния процес чрез подкрепата на Министерство на здравеопазването.