Обучават първото у нас куче асистент на човек в инвалидна количка
Обучават първото у нас куче асистент на човек в инвалидна количка / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Обучават първото у нас куче асистент на човек в инвалидна количка
68325
Обучават първото у нас куче асистент на човек в инвалидна количка
  • Обучават първото у нас куче асистент на човек в инвалидна количка

Фондация „Очи на четири лапи" обучава първото у нас куче асистент на човек в инвалидна количка, което ще му помага в ежедневното обслужване и предвижване.

Услугата е иновативна за България, а опитът идва от словенската организация Сло-Канис, разказа пред Дарик председателят на фондацията Албена Алексиева.

Двете организации изпълняват съвместен проект по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси", в рамките на който българската страна се учи да тренира кучета асистенти, а словенската - кучета водачи на слепи хора. Паралелно с това българската фондация вече обучава куче, което да стане асистент на конкретен човек с двигателно увреждане.

Кучето асистент трябва да бъде умно, силно, здраво, с нулева агресия и със способности да изтегля тежки предмети, така че да помага на човек с двигателно увреждане в ежедневните му дейности. Една от първите му задачи е да се научи да отваря, задържа и затваря вратата на помещение, както и врати на гардероби, шкафове и уреди, разказа Албена Алексиева.

По думите й другото, което кучето асистент много успешно прави, е донасянето по команда на предмети, които се намират на недостъпни за човека места. По команда кучето може да донесе предмет и да го остави в силната ръка на човека в количка. Това може да бъде телефон, дистанционно и други нужни в ежедневието предмети.

Кучето асистент може и да пазарува, но у нас има твърде много инфраструктурни и социални ограничения, обясни Алексиева. От фондацията ще настояват услугата да стане делегирана от държавата дейност, така че да се предоставя безплатно на потребителите.