Най-обсъжданата тема през последния месец безспорно е коронавирусът. Ширещата се зараза обхвана над 110 хиляди души по целия свят, като най-засегнат е Китай. Европа също не бе подмината, а най-много жертви има в Италия - вече 463.

Правителствата на отделните страни предприеха строги мерки срещу евентуално разпространение на заразата, които касаят масовите мероприятия, сред които несъмнено са и спортните събития.

Това доведе до огромна бъркотия в спортния календар на страните, а провеждането на спортните събития на годината - Европейското първенство по футбол и Летните олимпийски игри в Токио, е под въпрос. Вижте в канала "Оffside" във vbox7:

Началникът на Кризисния щаб ген. майор д-р Веницслав Мутафчийски обяви нови мерки за провеждането на спортните мероприятия у нас. Ето какво каза той:

„Провеждането на спортни мероприятия на закрито да се ограничи до присъствието на 250 души, като на присъстващите се осигури минимално разстояние от един метър един от друг, или присъстващите да бъдат поставени през едно стоящо място.”

„При международни спортни прояви, участници от страни определени като рискови, да са преминали 14-дневна изолация на територията на Република България. Става въпрос за квалификационни състезания, които са в програмата за класирането на олимпийските игри Токио 2020. Има отбори, които трябва да пристигнат у нас, които са наистина от рискови дестинации. Става въпрос за отбора на Южна Корея, на Иран, на Италия.”

„В области с потвърдени случаи на коронавирус, провеждането на спортните мероприятия се преустановява. При невъзможност за отлагане или пренасрочване, спортните мероприятия се провеждат без публика.”

„Имаше планирани 467 мача от Втора лига, Трета лига и различни детски групи. Разбирате какъв е мащабът, който стои зад израза „спортни мероприятия”. Мащабите са много големи. Мащабите са много големи и се получава струпване на много хора.”